Komunitné centrum v Hlbokom je na Slovensku originálnym zariadením

14.02.2014 Liptovský Mikuláš

13.02.2014 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Primátor mesta Liptovský Mikuláš sa vo štvrtok 13. februára stretol so splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity. Hlavnými témami rozhovorov boli situácia v osade Hlboké a potreby mesta pri riešení rómskej otázky.
Liptovskomikulášska radnica by chcela v blízkej budúcnosti rozšíriť priestory Komunitného centra v osade Hlboké. Osemročné pôsobenie sa totiž ukazuje viac ako prospešné. „Deti tu veľmi radi chodia, vidíme na nich, že napredujú. Dopoludnia tu máme škôlkarov a popoludní školopovinné deti do 17 rokov. Najväčší zmysel to má pre predškolské deti, ktoré sa naučia slovenský jazyk a základným hygienickým návykom. Ľahšie sa tak integrujú v školskom prostredí,“ povedala Jaroslava Veiszová, vedúca Komunitného centra 'Nový svet Hlboké'. „Chceli by sme otvoriť aj materské centrum a učiť tak budúce alebo mladé mamičky. Veľmi sa nám osvedčila i spolupráca s terénnymi sociálnymi pracovníčkami, ktorých práca je neoceniteľná. Dôležité je, že ľudia nás prijali a spolupracujú s nami,“ dodala.

Pozitívne zmeny v Hlbokom
Vlani sa mesto neúspešne uchádzalo o grant na výstavbu materskej školy v Hlbokom. Vo svojich plánoch však nepoľavuje. „Boli sme informovaní, že sa pripravujú výzvy na rekonštrukcie materských škôl, výstavby komunitných centier, kultúrne aktivity, bývanie či vzdelávacie programy zamerané na rómsku komunitu. Určite sa budeme o tieto zdroje uchádzať,“ povedal primátor mesta Alexander Slafkovský. „Napriek tomu, že aktivity smerované na rómsku komunitu nie sú v našom meste príliš populárne, vidíme ich výsledok. O polovicu nám klesla pôrodnosť, pomerne veľmi dobre je tu dodržiavaná školská dochádzka, v novších formách bývania v Hlbokom stúpla kultúra bývania a zavedením inštitútu osobitného príjemcu, kedy mesto vstupuje do vyplácania sociálnych dávok, si postupne znižujeme dlhy na nájomnom. Tu je vidieť, že aj nepopulárne kroky majú svoj význam,“ dodal.

Komunitné centrum je originálne
„Situáciu v Liptovskom Mikuláši vnímam ako veľmi pokojnú v porovnaní s inými mestami a obcami. Rómska komunita má vo vašom meste veľmi dobré zázemie. Moji kolegovia tu boli s odstupom roka alebo pol roka niekoľkokrát a zakaždým pocítili zmeny, ktoré sa urobili. Vaše Komunitné centrum je na Slovensku skutočne originálnym zariadením,“ zhodnotila Kvetoslava Kucharovičová, novozvolená splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity.
Komunitné centrum veľmi úzko spolupracuje s Katolíckou charitou a Červeným krížom. Jeho súčasťou je celoročne prístupná nocľaháreň pre ľudí bez domova a stredisko osobnej hygieny s práčovňou.
 
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark